Informaţii generale

Satul Baurci este situat în raionul Căuşeni. Este unicul sat găgăuzesc aflat în regiune moldovenească. La 11 km de staţia căii ferate Zloţi şi la 60 km de Chişinău. Relief predominant deluros, cu înălţimi ce ating cotele de 220, 244 şi 258 metri de asupra nivelului mării. Particularităţile fizico-geografice şi naturale ale terenului sînt redate de însăşi numele de locuri: Lacul, Pădurea Ciurari, Prisaca, Hîrtop, Hasan, la Cruce etc.

Notă statistică: 147 de gospodării, 687 de oameni, inclusiv 530 de găgăuzi şi 157 de moldoveni. 43 de fîntîni, trei unităţi comerciale: unul de stat şi două private. Un punc medical, o grădiniţă de copii, un cămin cultural şi o bibliotecă publică. În anul 2010 s-au născut 9 copii.

Semnificative din punct de vedere social, istoric şi etnolingvistic sînt şi numele de familie ale locuitorilor din sat: Dobrogeanu, Dragni, Carapirea, Ialanji, Dimitrioglo, Carapunarlî, Caracilî, Curdoglo, Topal etc.  Majoritatea populaţiei o constituie găgăuzii, de aici şi provenienţa turcică a numelor proprii de familie a localnicilor.

Limba vorbită- găgăuza şi româna

Satul a fost întemeiat în primele decenii ale sec.XX, în formaţiunea actuală fiind menţionat în 1924.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s