Istorie

Denumirea satului Baurci reprezintă la origine antroponimul turcic „Baurci”, iniţial, probabil un nume de profesie cunoscut la tătarii din Budgeac şi la cei din Crimeea. „Baurci”-„Bucătar”, ceea ce înseamnă mîncare. Din tătară „Baur” sau „Bahur”, ceea ce înseamnă „mîncare” sau „bucate” plus sufixul „ci”.

Primele generaţii de locuitori

Satul a fost întemeiat în primele decenii ale secolului XX, în formaţiunea actuală fiind menţionat în 1924. Primele familii s-au stabilit aici în primăvara anului 1921, în baza reformei agrare din anii 1918-1924.  Boierii moldoveni deţineau cea mai bună parte a terenurilor agricole, oferindu-li-se dreptul de a  transmite direct prin moştenireterenuri de pămînt care constituiau 2/3 din pămînturile fertile. Astfel, familiile de găgăuzi au fost nevoiţi să parcurgă distanţe considerabile în căutarea terenurilor agricole. Odată ajunşi pe aceste locuri, găgăuzii s-au angajat în muncă la boierul Iagăr Koliţa, care dispunea de o bogată moşie. Prin munca lor depusă, au obţinut mici terenuri de pămînt-cîteva hectare. De la acest cuvînt îşi are originea şi prima denumire a satului „Hektarlar” (hectarele).

Una dintre primele case din sat

Stabilindu-se pe acest teren, şi-au înjghebat primele căsuţe din lut familiile lui Nichifor Carapunarlî, Gherohe Telipis, Nicolae Dobrojan iar principala lor ocupaţie era agricultura. Primul copil care s-a născut pe aceste locuri a fost Vasile Carapunarlî-1924. Puţin mai tîrziu se construieşte prima casă de piatră de către Ialanji Saveli-Ion-1929. Pînă la momentul actual s-a păstrat cea dintîi casă din chirpici şi lut, construită în anul 1937 de Nicolae Orman.

 

Aceiaşi casă peste ani

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s